- ATTORNEY-CLIENT PRIVILEGED -

MEMORANDUM
TO: Nick Licata, Seattle City Councilmember
FROM: Phil Brenneman, Assistant City Attorney

SUBJECT: Teen Dance Ordinance Questions

DATE: April 13, 1998

This memorandum addresses the two questions which were directed to me in your

March 19, 1998. Pamela Hughes will respond separately to the questions regarding insur-
ance which you directed to her.

Your questions are reiterated below, followed by the response.

1. Question. What do you see as any legal implications or complications
arising from clearly distinguishing between a concert and a dance within the teen
dance ordinance, and clearly exempting concerts from its regulations? (Suggestions
for clarifying the distinction could include presence of live music where the music is
the reason for the event, not dancing, (though dancing may occur incidentally); fixed

starting and ending times for the event; and advertising the event as a concert and
not a dance).

Response.
Conclusion.

The Teen Dance ordinance, SMC Chapter 6.294, was not intended to and does not
regulate concerts. The ordinance regulates only public dances at which persons under the
age of 18 are admitted. If persons under the age of 18 are not admitted, this ordinance js
not implicated. Thus, without violating the ordinance, a dance or a concert can be held
for “all ages” from 18 on upwards. From my conversations with the police, it does not
appear that there is a confusion on the part of the police between public dances and con-

certs. It appears, however, that promoters have attempted to avoid the restrictions of the
Teen Dance ordinance by claiming that a dance is a concert.
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Amending the ordinance for the purpose of exempting concerts will require very
careful drafting to (1) exclude only events which are actually concerts and are not events
which are called concerts merely to avoid the regulations of the ordinance and (2) avoid
claims of vagueness, selective enforcement, due process violations and additional trial
proof problems in criminal prosecutions brought under the ordinance.

The Teen dance ordinance was enacted in 1985 in response to very real concerns
about the safety of youths attending dance halls. Prior to that time youth dance halls were
unregulated. In the early 1980s, there were high profile instances where teens were rou-
tinely victimized (including sexual abuse and drug abuse) at dance halls, as a result of this
lack of regulation. An organization comprised of parents and other concerned citizens
called Parents in Arms was instrumental in bringing about the closing of two notorious
“all age” clubs, the Monastery and City Beat, as public nuisances. Recognition of the

need to protect youth in the public dance hall context, led to the enactment of the Teen
dance ordinance.'

: : 2
I'he Teen dance ordinance regulates only non-exempted dances and dance halls

which hold public dances at which persons under the age of 18 are admitted. A “public
dance” is defined in 6.294.040F as:

"Public dance" means any dance that is readily accessible to the public and which:
I. Is held and conducted for a profit, direct or indirect; or

2. Requires a monetary payment or contribution from any of the persons
admitted.

A teen dance is defined in 6.294.040F as:

' One of the leaders Parents in Arms was David Crosby,

I believe Mr. Crosby and his family moved to Alaska. The atto

United States District Court Judge in Seattle. If it would be helpful for your review of these issues, | would be
happy to check to see if either Mr. Crosby (or others involved in that organization) or Judge Dwyer would be avail-
?ble to discuss the historical safety concerns of parents regarding the teen dance issues.

The ordinance exempts dances and dancehalls which are Dlimited to 150 or fewer people, 2) operated by
accredited educational institutions, 3) operated by a nonprofit tax-exempt organization, corporation or association

recognized as tax exempt pursuant to § 501(c)(1) or (3) of the Internal Revenue Code of 1954, and 4) teen dance
halls managed or operated by The Ci

a lawyer , whose son was abused at the Monastery.
mey for Parents in Arms was Bill Dwyer, Senior

. ty of Seattle when the requirements of the ordinance have been waived by the
irector. :
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"Teen dance” means any "public dance” as herein defined which permits the entry
of persons under the age of eighteen (18) years.

A teen dance hall is defined by 6.294.040G as:

"Teen dance hall" means any place where a teen dance is conducted, operated or
maintained and includes the premises in which the teen dance is conducted, operated or
maintained including but not limited to all parking areas, hallways, bathrooms and all
adjoining areas on the premises accessible to the public during the dance.

The ordinance does not further define dance or dance hall. Nor does the ordinance
specifically exempt other activities such as concerts, which are not regulated by the ordi-
nance. From my conversations with the police, it does not appear that the police are con-
fused between public dances and concerts or that the police have improperly attempted to
enforce the ordinance with respect to actual concerts. However, there appear to have
been instances in which promoters have asserted that a dance event was a concert. | am
not aware of any case in which anyone was charged with a violation of the teen dance
ordinance. I discussed this matter with Mike F inkle, Prosecution Team Leader in the
criminal division of the Law Department. He reports that he is not aware of any case in-
volving the teen dance ordinance in the eight years he has been with the office.

Under the ordinance as presently written, if the police submitted such a charge to
the criminal division of the Law Department and the prosecutor concurred that the ordi-
nance had been violated and filed a charge for violation of the ordinance in municipal
court, one of the key elements which the City would be required to prove that the event
involved was, in fact, a public dance. It would be a defense to such a charge that the per-
Son was not operating a public dance but was holding a concert. If the case proceeded
through a trial, the finder of fact (judge or jury) would have to determine if the involved
event was a dance or a concert. In making such a determination, the finder of fact would
apply common sense and common understanding to the totality of facts and circum-
stances involved in the event to determine if the event was a dance or a concert.

Common understanding of the meaning of a “dance” is a social event where p» :
ple go to dance with others. Common understanding of the meaning of a “concert™
event where people go to view a public musical performance.” [ onar) s
comport with this common understanding. el
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¥ “Dance” as “a party at which people dance,”

tJ

“Concert” as “a public musical performance,” and
. & “Performance™ as “a presentation before an audience.”

Webster’s 11, New Riverside Dictionary, Office Edition, in relevant part, defines:

l. “Dance” as “a party or gathering for dancing,”
¢ @ “Concert™ as “a musical performance for an audience,” and
: & “Performance™ as a “presentation, as of a musical work. before the public.”

Because the terms dance and concert are not defined in the ordinance, the judge or
jury (through written instructions from the judge) would consider dictionary definitions of
‘dance™ and “concert” in arriving at a determination of the characterization of an event.

From a municipal prosecutor’s perspective the ordinance is effective. The ordi-
nance regulates only nonexempt public dances at which persons under the age of 18 are
admitted. The exemptions which are set forth are clear. The ordinance does not regulate
concerts. Common sense and common understanding of the difference between a dance
and a concert illuminate enforcement decisions by the police and prosecutor.

If the council chooses to amend the ordinance, careful drafting will be required.
A categorical exemption for concerts would likely lead to claims that the ordinance is
void for vagueness and result in claims of selective enforcement or violation of due proc-
ess. Additionally, carefully limited exemptions would be necessary to avoid claims that
events which are in actuality dances (and at which the public safety concerns underlying

the ordinance would arise) would be labeled as concerts to avoid the restrictions on teen
dances.

Any potential factor which might be used to distinguish between a dance and a
concert needs to be analyzed in light of the above concerns. Thus, the presence of live
music, fixed starting and ending times or the advertising billing of an event do not, inand
of themselves, make an event a dance or a concert. Both dances and concerts can involve
live music. Both concerts and dances can have fixed starting and ending times. Fm.g&
dance could be advertised as a concert. If the council chose to exempt certain event: lh

focus would need to be on the totality of facts and circumstances ofme | , ”I i
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that such exempted events are not actually dances at which the type of public safety is-
sues underlying the ordinance are likely to occur.

2. Question. Can the City require certain standards of operation of the
holder of a business license, and then revoke the business license if the standards are
not adhered to? That is, can we avoid the “special license or permit,” and simply
incorporate the regulatory standards into the requirements for holding a business
license? Is there another mechanism, besides licensing, that would allow us to read-
ily remedy a problem created by failure to adhere to established standards?

Response

The City licensing structure is divided into two licensing types: Revenue licenses
under SMC Title 5 and regulatory licenses under SMC Title 6. The revenue license is es-
sentially only a registration for the City’s B & O tax. The purpose of such license is
simply for the purpose of raising revenue. The revenue licensing ordinance does not
contain regulatory standards of conduct so there is no ability to take license enforcement
action on the basis of other requirements, such as zoning, noise or standard of conduct
regulations.. The only enforcement mechanism with respect to revenue licenses is that
the license may be suspended or revoked for failure to pay the tax.

In contrast, regulatory licenses under Title 6 are intended to insure that a business

or individual operates the business in compliance with certain standards.

These standards
vary w

ith the type of business. The operators of such businesses must obtain a regulatory
license in addition to the general business license under Title 5. Such businesses must

meet certain requirements to obtain and to keep such a license. The regulatory license
can be suspended if the standards are violated.

Washington law requires that license fees charged for regulatory licenses be calcu-

lated to be commensurate with the actual administrative costs of such regulation. Regula-

tory fees which are not so limited would be subject to challenge as unlawful taxes. There
IS no such restriction for revenue licenses.

Incorporating regulatory standards into the
would require considerable rewriti

businesses subject to regulatory st
rate regulatory fees would need to
ment action would be similar to th

general business license structure

ng of the license codes. The result would be to make all
andards. Additionally, the requirement for commensu-
be maintained in the joined license. License enforce-

¢ license enforcement action under the current regula-
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tory procedures for licenses regulated under Title 6. | am not aware of regulatory tools
other than license enforcement actions to regulate standards of conduct for businesses.
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